Nu uw bedrijf verkopen? 2019 is het perfecte moment

Als u in een positie bent of binnenkort komt om uw bedrijf over te gaan dragen dan kan 2019 het perfecte moment zijn om uw bedrijf te verkopen.

Er is onderzoek gedaan naar de stand van zaken in overnameland. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in een periode van twee jaar de verkoopintentie van ondernemers in het MKB gehalveerd is. 68% van de ondernemers denkt echter dat nu een goed moment is om te verkopen. Waarom juist nu?

Meerdere aanbiedingen

In de praktijk zien we regelmatig dat voor bedrijven meerdere geïnteresseerde kopers te vinden zijn. Dit geeft u als verkopende partij kansen. Keuzemogelijkheden om de biedingen naast elkaar te leggen en niet alleen te vergelijken wat de opbrengsten zijn, maar ook wat de beste match is. Wat het beste is voor uw werknemers, en wat de continuïteit van uw onderneming maximaal waarborgt. Het verkopen van een bedrijf is namelijk niet alleen een financieel proces, er komen veel emoties bij kijken. Er zit vaak veel “bloed, zweet en tranen”  in uw onderneming en het verkopen er van is niet zo maar gedaan. Het verkrijgen van verschillende aanbiedingen biedt u perspectief.

Gunstig “overnamelandschap”

Er zijn meer kopers in de markt dan verkopers, dit heeft er mede voor gezorgd dat in het afgelopen jaar de prijzen die betaald worden voor ondernemingen tussen de 10 en de 20% zijn gestegen. Daarnaast is er veel kapitaal beschikbaar bij private equity en zijn er veel strategische partijen die willen profiteren van synergiën en daarom aanpalende ondernemingen willen overnemen. Deze factoren wegen allemaal mee in het gunstige overnamelandschap.

Perfecte verkoopmoment

Het gaat momenteel economisch goed in Nederland. Veel bedrijven groeien en maken goede winsten. Als u nog een paar jaar wacht is uw EBITDA misschien hoger, wat resulteert in een hogere multiple, maar is de markt dan nog zo gunstig? Dat is een afweging die u als ondernemer zelf moet maken. Bent u er emotioneel klaar voor om afstand te nemen van uw onderneming en wilt u bij verkoop meer kunnen vergelijken dan enkel het bedrag onder de streep? Dan is, met de huidige stand van de markt, nú het perfecte moment om te verkopen.

Waardebepaling

Wat is dan de mogelijke waarde van uw onderneming? Deze  wordt bepaald door verschillende factoren waaronder winstgevendheid, marktomstandigheden, rente, positie in de markt en zo zijn er nog wel meer factoren te benoemen. De echte waarde is vooraf niet exact te berekenen maar wij kunnen voor u wel een goede benadering maken. Maak voor het krijgen een waarde inschatting van uw onderneming een vrijblijvende afspraak met een van de adviseurs van Rating Finance Consultants en u krijgt een goed beeld van uw onderneming en uw mogelijkheden.
Voor een vrijblijvend gesprek kunt u contact opnemen met Rating Finance Consultants tel. 0541-294733 of stuur een
e-mailbericht naar info@rating.nl

(mede bron: Brookz)