Begeleiding bedrijfsovername Metaalketen Hengelo door Rating

Overname Metaalketen Hengelo door Brigitte Kuipers een feit!

Metaalketen Hengelo is een 30-jarige handelsonderneming in non-ferro (niet ijzerhoudende) halffabricaten, zoals platen, profielen, buizen en staven in aluminium, roestvaststaal, messing en roodkoper. Het bedrijf is gevestigd in een mooi bedrijfspand te Hengelo. Metaalketen Hengelo is een landelijk opererende organisatie met de focus op het gebied noordelijk Nederland met ongeveer 1200 actieve klanten. Metaalketen is in staat door een actuele voorraad, kennis van leveranciers en materialen het juiste product te leveren. Ook kan men nog deelbewerkingen uitvoeren zodat maatwerk geleverd kan worden. Ca. 10% van de opdrachten zijn geen “standaard orders” en is er specialistische know how van de verkoopmedewerker vereist. De sterkte en het concurrerend vermogen van Metaalketen komen o.a. tot uiting in de kennis en kunde van de medewerkers. De kennis van het verkoopteam maakt dat Metaalketen een onderscheidend vermogen heeft. “Daar waar onze concurrenten “nee” verkopen, gaan wij voor onze afnemers op zoek in ons uitgebreide netwerk van leveranciers en fabrieken” volgens de nieuwe eigenaar Brigitte Kuipers.

Op 1 maart jl. was het dan officieel een feit. Brigitte Kuipers uit Hengelo nam bij notaris Dolf Plaggemars van Damsté advocaten en notarissen in Enschede, de aandelen van Metaalketen Hengelo over van Marco Kok die juist op die dag 28 jaar werkzaam was bij dit bedrijf. Brigitte Kuipers zelf is ook al ruim 20 jaar werkzaam bij Metaalketen Hengelo waarvan de laatste 15 jaar als verkoopleider. Onder leiding van Marco Kok en met veel steun daarbij van Brigitte Kuipers heeft Metaalketen Hengelo zich de laatste jaren fantastisch ontwikkeld tot een succesvolle onderneming met ruim 25 medewerkers en een prima marktpositie. Toen Marco de laatste jaren dan ook zocht naar een opvolger kwam hij logischerwijs al gauw uit bij zijn rechter (en linker) hand Brigitte en stelde haar als eerste in de gelegenheid het bedrijf over te nemen.

Omdat Brigitte geen enkele ervaring had in een bedrijfsovername kwam zij begin 2018 op doorverwijzing terecht bij Wim Heemstra van Rating Finance Consultants met de vraag haar te begeleiden bij een verantwoorde overname. Het klikte als snel en samen zijn zij toen aan de slag gegaan. Er werd begonnen met het maken van een businessplan voor de komende jaren. Hieruit moest blijken of een overname mogelijk was. Op basis van het businessplan zijn de onderhandelingen later opgestart en kon vrij snel een akkoord worden bereikt waar zowel verkoper als koper zich goed in konden vinden. Met dit akkoord zijn de gesprekken aangegaan met de banken om de overnamefinanciering te verkrijgen. Na de nodige gesprekken werd een offerte van de Rabobank geaccepteerd en stond niets meer een overname in de weg. Wij kijken dan terug op een zorgvuldig en succesvol traject die ook met verkoper Marco Kok steeds in goede harmonie is gevoerd.

Wij wensen Brigitte heel erg veel succes met Metaalketen Hengelo in de toekomst en ook Marco bij zijn nieuwe uitdaging, de begeleiding van andere ondernemers. Met zijn ervaring zal hij ook op dit gebied ongetwijfeld van veel toegevoegde waarde kunnen zijn.

De reactie van Brigitte Kuipers over de begeleiding van Rating bij de overname was als volgt:

De procesgerichte aanpak, het meebewegen met alle belanghebbenden en de deskundige begeleiding van Rating heeft geleid tot een prachtig eindresultaat!