Begeleiding bedrijfsfinanciering Historisch Hout te Raalte door Rating

Bedrijfsfinanciering aankoop gemengd onroerend goed door Historisch Hout.

Historisch Hout is een houthandel uit Raalte dat gespecialiseerd is in historisch bouwmateriaal. Zij verkopen, sorteren en bewerken oude eiken balken, gevelbekleding, wagondelen en wijnpersplanken naar wens voor de klant. Door een ruime voorraad kan veel direct geleverd worden. Er worden vooral hoogwaardige houtsoorten ingekocht die vrijkomen bij de demontage van gebouwen en vervoersmiddelen in diversen landen (Nederland, Oostenrijk, Polen, Oekraïne en Kroatië). Het hout kan meer dan 200 jaar oud zijn. De ruwe materialen worden in eigen werkplaats verzaagd tot halffabricaten zodat ze geschikt zijn voor de zakelijke markt (interieurbouw, exterieurbouw, bouwbedrijven, meubelmakers, etc.) of de particuliere markt. Ook worden de goederen ruw in pakketvorm verkocht aan gespecialiseerde interieurbouwers of handelaren die graag zelf de verwerking in handen hebben. Historisch Hout speelt met hergebruik van de bouwmaterialen in op het thema “circulair bouwen” dat bij bedrijven en overheden steeds hoger op de agenda komt te staan.

De ondernemer achter Historisch Hout is Rick de Witte. Op 18-jarige leeftijd kocht hij in 2013 zijn eerste partij Azobé scheepsplanken om een leuk centje bij te verdienen naast zijn loondienstverband elders. Sinds eind 2017 waren beide werkzaamheden niet meer te combineren en is de focus volledig komen te liggen op het eigen bedrijf. Inmiddels zijn 7 parttimers en 1 deeltijd zzp-er bij het bedrijf werkzaam. Door de zeer sterke groei voldeed de huidige huurlocatie in Raalte niet meer en is De Witte op zoek gegaan naar andere huisvesting. In geboortedorp Haarle is vervolgens een mooie bedrijfshal gevonden inclusief vrijstaande woning. De ondernemer dacht vervolgens hiervoor zelf wel even een financiering te regelen maar al snel werd hem duidelijk dat er meer bij komt kijken dan het opsturen van de jaarcijfers en een taxatierapport. Door de korte historie van de onderneming in combinatie met de aankoop van het type vastgoed (gemengd onroerend goed) en alle bijkomende bankregels bleek de casus uitdagender dan ingeschat.

Via de assurantietussenpersoon is de ondernemer vervolgens in contact gekomen met Martijn Smit van Rating Finance Consultants. In het gesprek werd het de ondernemer al duidelijk dat een goede voorbereiding voor een dergelijke financiering noodzakelijk is om het vertrouwen van een bank te winnen en daarmee de slagingskansen te vergroten. Dit was dan ook de reden om Rating de opdracht te geven een passende en zo goed mogelijke financiering te regelen. Achteraf gezien is de ondernemer zijn assurantietussenpersoon bijzonder dankbaar voor de doorverwijzing want dankzij het uitgebreide financieringsmemorandum is er in samenwerking met huisbank Rabobank een mooie zakelijke en privé financiering tot stand gekomen waar Rick de Witte en zijn vriendin Louise nog jaren plezier van gaan hebben.

Met het behaalde resultaat is de ondernemer meer dan tevreden. De Witte geeft hierover het volgende aan:

Wij hebben het contact met Rating en Martijn ervaren als serieus, niet te formeel, pragmatisch en dat alles met een dosis no nonsens. Martijn gaf direct aan wel kans van slagen te zien na het in kaart brengen van alle financiële gegevens en mijn achtergrond. Dit gaf ons direct al rust omdat wij er ons natuurlijk stiekem wel op verheugd hadden. Hij heeft vervolgens een uitgebreid financieringsmemorandum gemaakt en deze voorgelegd bij een 4 tal financiers. Martijn had aangegeven het gehele proces op te pakken en dat was geen woord gelogen. Hij ontzorgde ons in het tijdrovende proces (waar ik eigenlijk ook niet veel tijd voor had) en daar waren wij heel blij mee. Het contact liep daarbij vlot tussen alle partijen.

Martijn zorgde ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken waren en iedereen vooraf op de hoogte was over wat er besproken werd. Uiteindelijk is ons een passende aanbieding gedaan door onze huisbank de Rabobank. Martijn is tijdens alle contacten tussen de Rabobank, Louise en mij aanwezig geweest of was op de hoogte van de te bespreken onderwerpen. Als ondernemer verwacht ik in de toekomst gelet op de groei van mijn onderneming nog wel vaker in aanraking te komen met zakelijk financieringen, ik zal dan zeker wederom contact opnemen met Rating, een prettig en vertrouwd bedrijf met verstand van zaken!”

Historisch Hout